Iluzja opuszczania ciała = niestabilność płata skroniowego?
12 lipca 2011, 10:57Doświadczenie przebywania poza ciałem dość często występuje u osób zdrowych. O zjawisku tym jednak niewiele wiadomo. Nowe studium doktora Jasona Braithwaite'a z Uniwersytetu w Birmingham uchyliło nieco rąbka tajemnicy, wskazując na związki z niestabilnością neuroelektryczną w obrębie płata skroniowego i na błędy w reprezentacji ciała.
Chemia mózgu otyłych opiera się odchudzaniu
24 czerwca 2011, 10:08U osób z nadwagą bądź otyłych, które próbują się odchudzać, chemia mózgu może działać przeciwko nim. W grę wchodzi nierozpoznany dotąd efekt immunologiczny występujący u osób szczupłych, któremu opiera się organizm na diecie wysokotłuszczowej. Wg naukowców, najgorzej jest rozpocząć zrzucanie wagi od głodówki, dużo lepsza jest zaś metoda małych kroczków (Obesity).
Pourazowe uszkodzenie mózgu w komiksach o Asteriksie
15 czerwca 2011, 15:38Jedni po prostu czytają komiksy o przygodach Asteriksa i Obeliksa, podczas gdy dla innych stanowią one użyteczne źródło danych o urazach czaszkowo-mózgowych. Do drugiej grupy należy 5-osobowy zespół Marcela Alexandra Kampa z Uniwersytetu Heinricha Heinego w Düsseldorfie, który postanowił podejść naukowo do opisów walk zbrojnych. Niemcy wyliczyli, że w serii 34 komiksów doszło do 704 urazów głowy.
Wysoki poziom leptyny chroni kobiety przed depresją
7 czerwca 2011, 13:13Leptyna, hormon wytwarzany głównie przez podskórną białą tkankę tłuszczową i sygnalizujący sytość, zmniejsza u kobiet liczbę symptomów depresji.
Odczulające babeczki przy alergii na mleko
6 czerwca 2011, 12:43Jedzenie pieczonych produktów zawierających mleko może pomóc dzieciom w przezwyciężeniu alergii na mleko (The Journal of Allergy and Clinical Immunology).
Kwasy omega-3 zastąpią psychotropy?
30 maja 2011, 11:06Po wieloletnich badaniach naukowcy ze Szkoły Medycznej Indiana University potwierdzili, że podawanie myszom z chorobą afektywną dwubiegunową pewnego kwasu tłuszczowego typu omega-3, kwasu dokozaheksaenowego (DHA), normalizuje ich zachowanie. Co ciekawe, zmniejsza także ich pociąg do alkoholu.
Wywołują wrzody, a może i parkinsonizm
23 maja 2011, 09:14Naukowcy z Centrum Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Stanowego Luizjany odkryli, że wywołujące wrzody żołądka i dwunastnicy bakterie Helicobacter pylori mogą też odpowiadać za chorobę Parkinsona.
Uszkodzone serce lepiej pracuje na tłuszczach
5 maja 2011, 13:12Wbrew temu, co dotąd powtarzano, wyeliminowanie lub znaczne ograniczenie tłuszczów w diecie chorych z niewydolnością serca wcale nie musi być korzystne. Wyniki studium zespołu z Case Western Reserve University pokazują, że dieta wysokotłuszczowa poprawia działanie mechaniczne serca, czyli jego zdolność pompującą.
Substancja z mandarynek chroni przed otyłością i zawałem
7 kwietnia 2011, 10:58Walka z chorobami cywilizacyjnymi to dla wielu naukowców cel numer jeden. Spory entuzjazm wzbudza więc fakt, że nobiletyna, substancja występująca m.in. w mandarynkach, zapobiega otyłości, a także chroni przed cukrzycą typu 2. i miażdżycą tętnic.
Siłownia dobroczynna dla seniora
5 kwietnia 2011, 11:04Wraz z wiekiem wcale nie musimy tracić siły mięśni. Naukowcy z University of Michigan Health Systems doszli do wniosku, że nawet u 80- i 90-latków regularne ćwiczenia pozwalają wzmocnić mięśnie, podczas gdy u niećwiczącego 30-latka będą one coraz słabsze.